Thursday, April 30, 2020

Beltane

Walpurgisnacht / Valborg

Firandet av valborg har sitt ursprung i slutet av 700-talet och det tyska helgonet Sankt Walpurgis (Heliga Valborg). Enligt traditioner från medeltiden och renässansen trodde man att häxor red på kvastar eller getabockar under Valborgsmässoafton för att fira sabbat under denna natt då man trodde att de onda makterna var som starkast. Man tände därför eldar för att skrämma bort dem.

Majbrasan har dock ett äldre ursprung. Vid sommarens ankomst brände man bort det gamla för att kunna ta in det nya. Detta passade också bra in i tematiken kring det kristna påskfirandet med död och uppståndelse, så traditionen fick kvarstå.

Under Beltane är det på flera håll vanligt att elda brasor. 


Valborgsmässoafton firas bland annat i Estland, Finland, Lettland, Sverige, Tjeckien, Slovenien och Tyskland. I Finland varierar firandet stort, men struvor och mjöd hör oftast till. I folkmun kallas festen “vappen”, eller “vappu” (på finska).

Tidsmässigt infaller Valborg mitt mellan vårdagjämningen och midsommar. I det förkristna norden firades segerblot vid denna tid och bland kelterna har den sin motsvarighet i högtiden Beltane. Men före vi går vidare med Beltane ska vi se lite närmare på första maj.


Första maj

I Norden firar man traditionellt vårens ankomst under Valborgsmässoafton och första maj. Under medlet av 1800-talet blev första maj en fest för arbetarrörelsen. Firandet är också viktigt för akademiker, som approprierade högtiden. På valborgsmässoaftonen är det därför en tradition att man ska bära sin studentmössa. Olika studentorganisationer har sina egna valborgstraditioner. Arbetarrörelsen brukar högtidlighålla dagen med politiska tal. I Finland är Valborg, Vappen, en av de största folkfesterna under året, med närmast karnevallika festligheter.

Beltane

Beltane var en av kelternas fyra stora årsfester, tillsammans med Samhain, Imbolc och Lughnasadh. Festerna var särskilt till guden Belenus ära. Den var en fruktbarhetsfest som utspelades kring första maj och som innefattade stora eldar, som sades ha skyddande verkan. Man dansade runt elden och hoppade över den. Eldar är fortfarande en viktig del av traditionen i Storbritannien, men här i Finland är det mer påskbrasor som gäller.

Till Beltane hörde olika traditioner. Bland annat dekorerade man dörrar och fönster, och ibland även boskap med gula blommor. Kanske man kan tänka sig att majblomstraditionen inspirerats av liknande tänk här i Norden, där de första blommorna visar sig i april och maj.

Du kan pynta ditt Beltanealtare med blommor. 


Man trodde att daggen som samlades vid Beltane var magisk och bland annat kunde öka sexuell attraktion, hjälpa mot hudproblem och att bibehålla ungdomligheten.

Beltanefirandet hade nästan dött ut i medlet av 1900-talet, men nyhedningar började fira festen igen under slutet av seklet. Vissa försöker upprepa den historiska festen så långt som möjligt. Wiccaner firar Beltane som en av årets sabbater och den wiccanska festen fokuserar mer på fertilitet. Beltane har i många fall blivit en fertilitetsfestival och kan firas som en symbolisk union mellan guden och gudinnan.

I wiccansk mytologi, som följer gudinnans och gudens livscykler genom naturens återuppväckelse, blomstring och död, ses Beltane ofta som deras bröllop. Det är ett firande av grönskans och livets återkomst, av den spirande fertila jorden. Inom wicca är detta en vanlig tid för handfästningar och bröllop.

Under Beltane är det vanligt med handfästningar. 



Tips för att fira Beltane


  • Iaktta vårens tecken, som sångfåglar, spirande växter och bladsprickning.
  • Om du bor i närheten av en källa, säger en gammal keltisk tradition att du kan gå till den och gå runt den medsols medan du reciterar dina önskningar eller böner. Drick sedan ur källan.
  • Njut av struvor, mjöd och skumvin (i lämpliga mängder). Varför inte använda dessa som ritualdryck och -mat och erbjuda dem som offer åt gudarna.
  • Du kan skapa en majstång (liknande till midsommarstången) eller en keltisk maj-gren som dekoreras med blommor, blad och vackert färgade band.
  • Om du inte redan vårstädat kan detta vara en bra tid för det. Tvätta fönster- och dörrkarmar med helgat vatten för att ge hemmet beskydd.
  • Om du har möjlighet därtill och vädret är fuktigt kan du tända en majbrasa och symboliskt bränna det gamla för att släppa in det nya.

Glad Beltane!

~Fenris & Stella


Fotnot. Bilderna är hämtade från Wikipedia under licensen Creative Commons (CC). 

Wednesday, April 29, 2020

Cirkelgemenskap Ostara 2020 skjuts upp till hösten

På grund av det osäkra läget med coronaepidemin har vi gjort beslutet att skjuta upp Cirkelgemeskap Ostara 2020 till hösten, såtillvida att epidemiläget tillåter detta. I det skedet kommer vi också att öppna anmälan igen. Här nedan följer mer relevant information:
  • Retreaten byter namn till Cirkelgemenskap 2020.
  • Redan betalda deltagaravgifter kommer att återbetalas under maj månad.
  • Deltagaravgiften för den kommande retreaten sänks till 20 € per person. Detta innehåller program och logi, men inte mat. Deltagarna förväntas alltså ta med och tillreda sin egen mat. Vi motiverar detta med hygienskäl.
  • Häftet som skulle ha delats ut under retreaten kommer att skickas ut till deltagarna som PDF den 15.5.
  • Programmet för retreaten kommer delvis att göras om till hösten, för att tillåta bland annat lite längre matpauser.
Vi beklagar att läget just nu är så osäkert men vi lever i exceptionella tider. Vid frågor är det bara att kontakta oss. 

Håll koll på den här bloggen samt på Svenskfinlands Wiccavänners FB-grupp för uppdateringar.

Med önskan om en vacker vår,
~Stella & Fenris

Friday, April 17, 2020

Litteratur från videokonferensen

Här följer en lista över litteratur som refererades eller rekommenderades av deltagarna under videokonferensen. Vi har kategoriserat litteraturen under olika ämnesgrupper enligt vad som diskuterades. Litteraturen står i alfabetisk ordning enligt författare under varje kategori.


Traditionell wicca


Crowley, Vivianne (1996): Wicca - The Old Religion in the New Millennium

Farrar, Janet & Stewart (1984): A Witches' Bible – A Complete Witches' Handbook 

Heselton, Philip (2003): Gerald gardner and the Cauldron of Inspiration - An Investigation into the Sources of Gardenerian Witchcraft
Heselton har skrivit biografier över bland andra Gerald Gardner och Doreen Valiente

Hutton, Ronald (1999): The Triumph of the Moon - A History of Modern Pagan Witchcraft
Här finns Huttons dokumentär om wicca för den som vill se.

Lamond, Frederic (2004): Fifty Years of Wicca

Mooney, Thorn (2018): Traditional Wicca – A Seeker's Guide 

Valiente, Doreen (1978): Witchcraft for Tomorrow


Ritualer, meditation och energiarbete


Auryn, Mat (2019): Psychic Witch – A Metaphysical Guide to Meditation, Magick & Manifestation 

Fortune, Dion (1930): Psychic Self-Defence

Lipp, Deborah (2017): Magical Power for Beginners – How to Raise and Send Energy for Spells that Work 

K, Amber & Azrael Arynn (2010): Ritualcraft – Creating Rites for Transformation and Celebration 

Mankey, Jason (2019): Transformative Witchcraft – The Greater Mysteries 


Vardagsmagi, folktro och örter


Axelsson, Sofia Karin (2019): Nordiska gudinnor - vardagsmagi för dagens kvinnor

Cunningham, Scott (1993): Cunningham's Encyclopedia of Wicca in the Kitchen

Nathorst-Böös, Hella (2016): Häxans trädgård - läkeväxter förr och nu

Nathorst-Böös, Hella (2018): Häxans årstider - magisk trädgård året runt

Piippo, Sinikka (2018): Suomen luonnon lääkekasvit

Pulkkinen, Risto (2014): Suomalainen Kansanusko

Simmonds, M., Howes, M-J & Irving, J. (2017): Odlarens handbok om medicinalväxter - uppslagsverk över läkande örter och huskurer (orig. titel: The Gardener's Companion to Medicinal Plants, 2016)

Reflektioner efter videokonferensen

Nu har det gått nästan en hel vecka sedan vi i stället för retreat hade en videokonferens under påskhelgen. Cirkelgemenskap Ostara 2020 fick ju byta tidpunkt på grund av den pågående pandemin. I stället arrangerade vi en videokonferens med fem programpass. In alles hade vi åtta deltagare vilket var jättefint.

Gerald Gardners Skuggbok
Videokonferensen inleddes under lördagen med Peter Anderssons föreläsning om traditionell wicca där han även slog hål på olika fördomar och myter om vad traditionell initiatorisk wicca är. Efteråt fanns det tid för frågor och svar.

Under resten av lördagen hade vi ytterligare två pass: ett om ritualer och ett om meditation. Under ritualpasset diskuterade vi varför vi utför ritualer, och varför de är betydelsefulla. Under meditationspasset bjöd Fenris på tre övningar i meditation, visualisering samt grundning och centrering.

Söndagen innehöll två pass varav det första behandlade energiarbete. Här diskuterade vi vad energiarbete är, och hur det relaterar till magi, meditation och ritualer. Under det andra passet diskuterade vi vardagsmagi, från folktro och vidskepelse till olika traditioner som uppstått ur dessa, samt hur man kan använda magi i vardagen. Det blev också en hel del tal om örter och hur man kan använda magi i matlagning.

Att hitta balans är en konstform.
Det kräver övning.
Trots att retreaten blev uppskjuten känns det bra att vi kunde ordna videokonferensen. Glädjande är även att vi fick deltagare från olika håll i Finland. Vi var spridda från Karleby, Jakobstad, Oravais och Vasa till Tammerfors och huvudstadsregionen. Så hade vi ju också Peter med oss från Sverige.

Förhoppningsvis kan vi ordna detta igen. Om du är intresserad av att delta i moot så finns information om kommande svenskspråkiga moot här. Kuparinen Kahvipannu ordnar också moot och ifall traditionell wicca intresserar så kan du också delta i paneldiskussionen om wicca som en mysterietradition den 28.4.2020.


Med önskan om en trevlig vår,
~Fenris och Stella


PS: Det tipsades om en hel del litteratur och böcker under videokonferensen. Vi har gjort vårt bästa för att sammanställa en lista på dessa för den som är intresserad, men den är så pass lång att vi väljer att publicera den som ett skilt inlägg. Inlägget hittar du här.

Saturday, March 28, 2020

Videokonferens 11-12.4


Trots att Cirkelgemenskap Ostara 2020 nu skjutits upp på grund av den pågående epidemin vill vi ändå erbjuda någon form av program. Därav kommer vi att ordna några programpass via videokonferens under den 11-12.4, med en social tjuvstart redan på fredag kväll den 10.4. Denna konferens är öppen för alla intresserade.

Vi har också glädjen att meddela att vi har en gästföreläsare som kommer att inleda vår konferens med en föreläsning om vad traditionell wicca är och slå hål på de vanligaste myterna. Peter Andersson är initierad i den gardnerianska traditionen och covenledare i Sverige. Vi är mycket ärade av att få välkomna honom med.

Förutom Peters presentation av traditionell wicca kommer vi att diskutera ritualer, meditation och energiarbete, samt se lite mer på magi i vardagen.

Programmet består av pass med ca 30-45 minuter program och 15-30 minuter diskussion efteråt. Vi håller pauser mellan programpunkterna så att man hinner äta lunch eller ta kaffepaus mellan dem.

Vi använder Zoom för videokonferensen. Zoom fungerar både i webbläsarens browser och som en app, på antingen dator, mobiltelefon eller pekplatta. Bäst fungerar zoom genom appen. Deltagarna i konferensen kommer på förhand att få inbjudan till konferensen per e-post.


Anmälan

Vi vill veta hur många som deltar i konferensen. Därför ber vi er anmäla er via detta formulär ifall ni deltar eller ej. Meddela även gärna om ni deltar båda dagarna.


Program

Fredag 10.4 
19.00 Social hangout

Lördag 11.4.
10.30 Inledning
11.00 Vad är Gardneriansk Wicca fördomar och verklighet
Lunch
13.00 Ritualer – lite teori för begynnande magiker
Kaffepaus
15.00 Meditation – varför och hur gör man?
Ordet är fritt

Söndag 12.4
10.30 Inledning
11.00 Energiarbete – grunder till effektfull magi
Lunch
13.00 Vardagsmagi – från kryddskåp till bastu
Avslutning


Friday, March 27, 2020

Videokonferens i april – Ostara i maj

Bästa deltagare.

Vi har i dag, den 27 mars, haft möte där vi fattade beslutet att vi i detta skede inte kan ordna Cirkelgemenskap Ostara 2020 som planerat, med tanke på det rådande epidemiläget. Det smärtar oss, men vi måste tänka på den allmänna hälsan och allas bästa, och i nuläget vore det oansvarigt att arrangera detta evenemang.

Det betyder inte att vi helt lägger av. Mera information följer på denna blogg samt i ett infomejl i morgon, men redan nu kan vi meddela att vi 
  1. skjuter upp retreaten till den 15–17.5.
  2. att vi kommer ordna en del program som videokonferenser den 11–12.4.
Dessa videokonferenser är ett komplement till den faktiska retreaten som sker senare då läget normaliserat sig. Mera information om schema och program skickar vi ut i morgon så håll ögonen öppna efter den informationen.

Gällande betalningar. Vi har fått in tre stycken hittills. Eftersom vi inte tänker ställa in retreaten så gäller den betalningen fortfarande, om du redan betalat deltagaravgiften. Om du inte betalat kan du vänta tills vi vet att retreaten blir av.

Mer information följer i morgondagens mejl och blogginlägg. Har du frågor eller funderingar får du gärna ta kontakt. Det går bra att diskutera i Facebook-evenemanget eller på den finlandssvenska häx-servern Hexagram på Discord. Där hittar du en kanal specifikt för Cirkelgemenskap (exklusiv för deltagare).

Väl mött!

~Stella & Fenris

Friday, March 20, 2020

Viktigt meddelande gällande Cirkelgemenskap Ostara 2020 och covid-19

Kära deltagare.

Mycket har hänt under den gångna veckan och vi har aktivt följt med läget. Den 11.3 utlyste WHO coronavirusepidemin till en pandemi. Dagen därpå höll Finlands regering en presskonferens där offentliga tillställningar med mer än 500 deltagare förbjöds och evenemang på olika håll började avbokas i snabb takt. Från och med den 16.3 har regeringen konstaterat att det råder undantagstillstånd i Finland och folksamlingar med mer än tio personer på samma plats har begränsats. Samtidigt uppmanas medborgare att undvika allt onödigt resande.

I punkt sex i regeringens linjedragning (16.3) stängs statens och kommunernas allmänna samlingsplatser samt hobby- och mötesutrymmen. Vidare rekommenderas att privata och tredje sektorns aktörer samt att religiösa samfälligheter handlar på samma sätt. Se följande länk (på finska).

Även om Cirkelgemenskap Ostara 2020 inte har fler än 9 deltagare så har vi alla ett ansvar för att skydda våra nära och kära och speciellt personer i riskgrupperna. Detta innebär att följa regeringens anvisningar om att undvika icke-nödvändiga resor och undvika att exponera sig själv och andra för smittorisk. Samt att följa noggrann handhygien.

I nuläget hoppas vi fortfarande på att kunna ordna Cirkelgemenskap Ostara 2020 planenligt den 10-12.4. Detta innebär dock att alla deltagare iakttar rådande riktlinjer, håller sig hemma och inte kommer på retreaten om man känner sig sjuk eller har minsta symptom. Därför har vi bestämt följande: ifall du blir sjuk och inte kan delta får du din deltagaravgift återbetald.

Det här är läget just nu, och vi fortsätter att följa med regeringens och THL:s rekommendationer, samt att följa smittoläget noga. Ifall läget förvärras och vi blir tvungna att ställa in retreaten i april har vi följande planer:
  1. Retreaten ordnas i stället den 15-17.5.2020, men vi ordnar vissa programpunkter som videokonferens under den 11 och 12 april.
  2. Retreaten skjuts upp till ett senare datum under sommaren. I detta fall kommer vi att fråga er om datumförslag. Videokonferens ordnas fortfarande den 11 och 12 april i detta fall.
Med andra ord har vi inga planer på att ställa in retreaten helt och hållet, utan vi kommer att ordna den. Dock, om ingen förbättring sker gällande epidemiläget i Finland ber vi er deltagare att förbereda er på att Cirkelgemenskap Ostara 2020 kan skjutas fram. Vi hoppas att detta inte ska behöva ske.

Vi fortsätter alltså att följa med läget, och håller er informerade. Har ni frågor eller funderingar får ni gärna ta kontakt. Det går bra att diskutera i Facebook-evenemanget, men för den som har Discord finns det nu också en finlandssvensk server där: Hexagram. Där hittar du en kanal specifikt för Cirkelgemenskap.

Väl mött och ta hand om er!

~Fenris & Stella

Kom ihåg att tvätta händerna. Du kan ju för all del göra det som en magisk utövning genom att samtidigt utföra Lesser Banishing Ritual of the Pentagram.


Wednesday, March 18, 2020

Ostara

Har du inget speciellt att göra den 20 mars i år? Då kanske du ska passa på att vara pigg, kry och vaken klockan 5.50 på morgonen. Det är nämligen då som vårdagjämningen inträffar i Finland, och den dagen har speciell betydelse för hedningar. Då firas nämligen högtiden Ostara.

Det ska direkt sägas att du givetvis inte behöver vara vaken klockan 5.50 för att fira just då - om du inte vill det, förstås. Ostara kan du fira hela dagen (eller för all del börja fira redan kvällen innan), och i det här blogginlägget ska vi ge dig lite tips på exakt vad du kan göra, tillsammans med information om exakt vad Ostara är för något. 

Vad är Ostara? 
Under Ostara, eller vårdagjämningen, är dagen och natten lika långa. Vid den här tidpunkten börjar vi också tydligt märka att vi går mot ljusare tider. Vintern börjar småningom töa bort och vårtecknen blir allt fler. För wiccaner och andra hedningar är det således en vårens, pånyttfödelsens och fertilitetens högtid.

Vide (salix) växer ofta i dikeskanter och väggrenar.

Ordet Ostara har omstritt ursprung. Enligt munken Bede (673–735) kommer det fornengelska ordet för april – Eosturmonath – från gudinnan Eostre, som sägs ha kallats Ostara i de germanska delarna av Europa. Nu ska det sägas direkt att gudinnan Ostaras existens är ytterst omdebatterad, eftersom det inte finns några samtida källor som skulle tyda på det, men icke desto mindre har hennes namn inspirerat moderna hedningar till att fira den här högtiden.

Korrespondenser som hänger ihop med Ostara är våren, öster, solen, soluppgång, morgon, begynnelser samt färgerna gul, ljusgrön och lila.

Ostara och påskfirandet
Hur kan vi här i Norden se på Ostarafirandet, och hur hänger det ihop med det traditionella påskfirandet? Det är ju nämligen helt klart att vissa saker, som ägg, påskharar samt balansen mellan ljus och mörker också återfinns i den bredare påsktraditionen. Det är kanske svårt att avgöra vad som kom först – haren eller ägget – men det finns en koppling mellan dessa två traditioner och det kan vara värt att notera.

Det är också därför vi valt att placera retreaten på påsken, och ändå kalla den Ostara trots att den tidsmässigt skulle ligga närmare Beltane.

Här kan också noteras att vissa symboler som vanligtvis förknippas med påsken – som just ägget och haren – är klassiska fertilitetssymboler, och för många hedningar är Ostara just en fertilitetshögtid. Det sägs att Gudinnan nu vaknar ur sin sömn, liksom naturen nu vaknar till, och myten om Persefones återkomst från dödsriket till sin mor Demeter förknippas ofta med detta.

Idéer för Ostara
Pyssel
  • Nämn ett pyssel som genast för tankarna till Ostara och äggmålning kommer troligen högt upp på listan. Måla äggen i klara, gula färger som för tankarna till vår och liv.
  • Förutom att måla ägg och äta dem kan du givetvis arrangera en äggjakt.
  • Här i Finland passar det bra att samla kvistar av vide, gärna med nyutslagna videkissar, och pynta dem med fjädrar. Även björkris kan hämtas in, vilket kan vara bättre för allergiker. 
  • Om du inte har sått redan är det nu hög tid att göra det. Nu gäller det också att ta hand om sina odlingar. 
Om du dekorerar hemmet inför Ostara kan du hänga upp en krans som för tankarna till våren.
Den här kransen har Stella gjort.

Idéer för firande
  • Ostara handlar om ljusets återkomst. Därför passar det bra att inkorporera solen i ditt firande. Trumma upp solen på morgonen, eller gör solhälsningen, för att välkomna solen tillbaka i våra liv. 
  • Har du ett större projekt du vill börja med är det här en bra tid att göra så, för att få projektet att bära frukt. 
  • Ta en promenad i naturen. Sök efter vårtecken och kommunicera med naturen. 
  • Du kan givetvis också använda äggen i din ritual. Ta ett ägg du målat, välsigna det med en egenskap du vill anamma, till exempel hopp, inspiration eller livskraft, och ät det. Obs: Du kan givetvis använda ett chokladägg i stället. 
Mat 
  • Den typiska Ostaramaten är självfallet ägg, antingen riktiga eller i sötsaksform. 
  • Lammkött hör ihop med påskfirandet men passar minst lika bra under Ostara. Harkött passar också bra eftersom haren ju är en klassisk fertilitetssymbol tack vare djurets reproduktiva förmåga. 
  • All form av frukostmat passar väldigt bra under Ostara. 
  • Frön, nötter och speciellt groddar passar väl ihop med Ostaras tema. 

Källor 

Böcker
Farrar, Janet and Stuart (1981/-84): A Witches' Bible – The complete witches' handbook  
K, Amber & Azrael Arynn (2006): Ritualcraft – Creating rites for transformation and celebration 
Slater, Herman (1989): Pagan rituals III – Outer court training coven 
Starhawk (1999): The Spiral Dance – A rebirth of the ancient religion of the great goddess 
Valiente, Doreen (1978): Witchcraft for tomorrow
White, Ethan Doyle (2016): Wicca – History, belief, and community in modern pagan witchcraft 

Internetkällor

Wednesday, March 11, 2020

Anmälan stängd

Anmälan till Cirkelgemenskap Ostara 2020 har stängt och vi blir nio deltagare på denna retreat. Första infopaketet har skickats till deltagarna. Med en månad kvar till retreaten kommer vi att publicera en del inlägg här på bloggen, bland annat om Ostara och om hur man förbereder sig för en retreat.

Om det är någon som ännu väldigt gärna vill anmäla sig och komma med på retreaten, men inte hann göra det under februari, så finns det några öppna platser. Ta i sådana fall kontakt per e-post till stella.greymoore@gmail.com.

Det är förstås även fritt fram att skicka frågor till oss ifall sådana uppkommer.

~Stella & Fenris

Saturday, February 29, 2020

Sista dagen att anmäla sig till vårens retreat!

Idag är det sista anmälningsdagen till Cirkelgemenskap Ostara 2020. Samtidigt är det den sista dagen i februari som också råkar vara Skottorsdag detta år. Dagen för med sig varierande väder, från snöfall till solsken från klar himmel. Vi lever sannerligen i en tid av förändring mellan årstiderna.

Mars för med sig mera ljus och längre dagar, fågelsång från vårfåglarna och knoppning i träd och buskar. Vårdagjämningen och Ostara närmar sig med stormsteg. Åtminstone här i Karleby där jag befinner mig skiner solen muntert och jag har vårstämningen på topp även om det kanske känns som att våren kommer lite tidigare än normalt. Kanske är det också den växande månen som inverkar på den känslan.

Jag har fått sådan vårkänsla att jag redan började dekorera lite inför Ostara.

I skrivande stund har Cirkelgemenskap bara fyra platser kvar, så om det är någon som ännu vill hinna med lönar det sig att gå till anmälan nu. För er som redan anmält er men inte betalat deltagaravgiften lönar det sig att göra det nu, eller kontakta oss så snart som möjligt. Om du anmält dig men inte fått ett bekräftelsemejl med betalningsuppgifter kan du också kontakta oss. Först när betalningen syns hos oss skickar vi det slutliga bekräftelsemejlet.

På tal om mejl och information så kan ni hålla ögonen på inboxen i mitten av månaden för då skickar vi ut det första infopaketet till alla deltagare. Tills dess: njut av solen och de längre dagarna.

Väl mött!
~Stella

Tuesday, February 25, 2020

Kom ihåg att anmäla er – se bilder från platsen

Kära vänner, februari börjar närma sig sitt slut. Det betyder också att ni ännu har möjlighet att anmäla er till årets hedniska händelse Cirkelgemenskap Ostara 2020.

Anmälan sker, som vanligt, via det här formuläret. Du hittar mera information om anmälningen här.

Under månadens gång har vi fått frågor om platsen. Många undrar specifikt var Cirkelgemenskap kommer hållas. Vi fattade tidigt beslutet att hålla platsen hemlig för utomstående, med tanke på deltagarnas säkerhet. När ni anmäler er får ni därför ett mejl med närmare information om exakt var retreaten kommer hållas.

Men det betyder inte att vi inte kan bjuda på en tjuvtitt åt er, kära vänner.

Platsen är naturskön och ligger nära havet. Det finns en eldplats utomhus, som vi möjligen - beroende på vädrets nycker - kommer använda som ritualplats. 

Här ser ni eldplatsen ur en annan vinkel. 

Sommarstugan ligger avskilt med ett hundratal meter till de närmaste grannarna. Merparten av programmet kommer äga rum inne i huvudstugan, där sovplatserna också finns. 

Huvudstugan i sommarskrud. 


I skrivande stund är drygt häften av platserna tagna. Ni ryms ännu med och därför uppmanar vi er alla att anmäla er så fort som möjligt. Det här vill ni inte missa!

Väl mött,
Fenris.


Saturday, February 1, 2020

Anmälan öppen

Glad Imbolc kära vänner!

Anmälan till Cirkelgemenskap Ostara 2020 är nu öppen! Du kan anmäla dig genom att klicka här.

Genom att anmäla dig godkänner du också retreatens regler.

När du anmält dig kommer du att få ett e-post som svar (inte automatiskt, så om det dröjer en dag beror det på att det är en faktisk person som skickar ut dessa) som bekräftar att vi mottagit din anmälan. Mejlet innehåller betalningsuppgifter för retreaten. Efter att du betalat räknas du som bindande anmäld till retreaten.

Kom ihåg att det finns begränsat med platser på retreaten. Alla som anmält sig och betalat deltagaravgiften kommer efter bekräftad betalning att få ett bekräftelsemejl på e-posten. Efter det är det bara att följa med vad som händer här på bloggen och vänta på infomejlet som kommer i mars. Frågor får man förstås alltid ställa i kommentarerna, FB-eventet eller per-epost.

Wednesday, January 29, 2020

Imbolc

Vad är imbolc och varför firas det? Vad har en keltisk högtid för relevans i Finland och på vilket vis kan du själv fira imbolc? Den här texten presenterar en kort historik över högtiden och blir sedan mer personlig. Sist följer olika idéer för vad du kan göra under imbolc, samt några recept på traditionell imbolc-mat.
Ljuset återvänder

Vad är imbolc?

Imbolc är en keltisk högtid, en av de fyra som markerade skiftningarna mellan årstiderna. Därmed är det även en av de keltiska eldfestivalerna och imbolc är en ljusfest som firats med mycket ljus och med eldar. Imbolc tros ha rötter ända från den neolitiska eran, vilket skulle betyda att det ligger ca 12000 år av traditioner och utveckling bakom högtiden.

Imbolc infaller mellan vintersolståndet och vårdagjämningen, ungefär kring 1. eller 2. februari. Dagen markeras av firandet av vårens ankomst. En del historiska fynd gör gällande att tidpunkten för när imbolc firats kan ha varierat enligt säsongen och vädret, men dagen har vanligen infallit kring lamningen eller den första vårsådden.

Imbolc har varit en fest för hemmen och vårens ankomst har varit i fokus. Detta innebar ofta speciella maträtter, eldar i spisen eller bål utomhus, spådomar och ljus. Idag känner vi dagen som kyndelsmässodagen (eng. Candlemas). I Lutherska kyrkan firas detta som en ljusfest till minnet av hur Maria 40 dagar efter Kristi födelse bar in honom i templet. Katolikerna, speciellt på Irland, firar i stället Sakta Brigidas dag, men både denna fest och Kyndelsmässodagen har hedniska rötter i imbolc-firandet.

Brigida (på irländska Brigid) var ursprungligen en keltisk gudinna. Gudinnan associeras bl.a. med våren, fertilitet, helande, poesi och smide. Inom wicca associeras imbolc starkt med Brigida och ses i vissa traditioner som en kvinnofest. Inom Dianisk wicca är det en tid för initiering.

Imbolc förlorade en del av sin vikt som folkfest under senare delen av 1800-talet och under 1900-talet, men har väckts till liv igen i den keltiska rekonstruktionismen och olika nyhedniska traditioner, bl.a. inom wicca.


Hur passar imbolc in i Norden?
Men, varför firar vi vårens återkomst mitt i vintern? För här i norr är det ju vanligen snö och kyla som råder långt in i mars, då man möjligen kan få se de första snödropparna eller krokusarna titta fram ur drivan. Personligen skulle jag ju påstå att ifall det inte blir vintrigare i år än vad det redan är (är det ens vinter?) så kan vi med gott samvete fira vårens ankomst redan denna tid.

Tidigare under aningen snörikare och kallare år har jag ibland undrat, medan jag gått hem från jobbet i -15 grader och snöstorm, ifall man alls kan hitta någon vårstämning i den yran. Men sedan resonerar jag så här: imbolc markerar ett löfte om att våren är på kommande, att vintern snart ska släppa sitt grepp och ge vika för varmare tider. Och visst ser vi kring imbolc redan tecken på det: dagarna har börjat bli märkbart längre och ljusare, och solen har börjat värma lite mer.

Personligen firar jag imbolc som en ljusfest, som ett löfte om vårens och sommarens återkomst, som en väntan på knoppar och nyspruckna löv, på den spirande fertilitet som naturen snart visar upp för oss. Kelterna som firade vårsådd kunde ju göra det tack vare varmare breddgrader, men här i norr får vi vänta lite till. Men hos mig sås de första fröna kring imbolc och själv firar jag med en liten ritual med mycket ljus. Härnäst följer några idéer för imbolc-firande på våra breddgrader.


Brigidakors kan tillverkas av halm, gräs eller varför inte vide.

Idéer för imbolc
Pyssel
  • Gör ett Brigida-kors av halm. Det finns flera olika instruktioner för detta om man letar på nätet. Här är en med tydliga instruktioner. Du kan hänga dem hemma eller på dörren som beskyddande välsignelser. Här är en video med lite annorlunda instruktioner för att göra ett Brigida kors.
  • Gör en halmfigur/halmdocka av gudinnan Brigida för att hämta fertilitet och lycka till hemmet.
  • Gör egna ljus.


Idéer för hemmet och firande
  • Imbolc är en ljusfest. När det blir mörkt, tänd ljus hemma och en brasa om du har spis. Eller bjud in familj och vänner och tänd ett bål utomhus i skymningen (se dock till att du har tillstånd för detta och beakta brandsäkerheten.)
  • Plantera frön. Det här är rätt tid att så det som du vill ska blomma under året, på ett konkret och andligt plan. Därför lönar det sig att så växter - och idéer - denna Imbolc. Varför inte plantera en idé konkret med ett frö, och se den växa upp och blomma ut?
  • Vårstädning och -rening. Imbolc är en utmärkt tid att kasta ut det gamla och göra rum för det nya. Passa därför på att städa hemmet och rena det på ett magiskt sätt.
  • Utför spådom, gärna med ljus.

Mat
  • Mjölk är en traditionell dryck att ta till för att fira Imbolc. Ostar är också ett bra alternativ. Kanske du tillreder kalvdans eller bjuder på ostbricka.
  • Imbolc förknippas med lamningsäsongen. Lammkött kan därför vara ett alternativ för mat till festbordet, även om det här i Finland kanske mera förknippas med påskfirandet.
  • Kryddig, het mat. Vitlök, chili och curry är bra kryddor att använda. Värmande rätter passar bra ihop med att dagarna blir allt längre och varmare.


Källor

Böcker
Amber K & Azrael Arynn K (2010): Ritualcraft. Creating rites of transformation & celebration

Deborah Blake (2010): Witchcraft on a shoestring. Practicing the craft without breaking your budget

Robert Graves (1948/2013): The White Goddess. A historical grammar of poetic myth

Scott Cunningham (1990/2010): Cunningham’s encyclopedia of Wicca in the kitchen.


Online källor
The Witches’ Voice

Imbolc (engelska wikipedia)

Imbolc (svenska wikipedia)

Kyndelsmässodagen 


PS: Anmälan till retreaten öppnar om tre dagar, på lördag 1.2.2020 kl.10.00

Wednesday, January 1, 2020

Ett nytt varv på cirkeln

Vänner, det är dags igen. År 2018 ordnades Cirkelgemenskap för första gången och i år blir det en fortsättning på gemenskapen. Under Samhainmooten i Vasa den 30.10.2019 fördes det samtal om en eventuell fortsättning på Cirkelgemenskap och lösa idéer bands snabbt ihop till en genomförbar helhet. I december satte vi så igång med att planera det som nu blivit Cirkelgemenskap Ostara 2020.

Det har varit ett givande arbete att igen plocka upp trådarna och börja väva fram en helhet som ska föra samman likasinnade. Vid Ostara kommer vi att få sammanstråla i en ny och förhoppningsvis större cirkelgemenskap. När det gäller arbetet så har den största delen av planeringen redan gjorts, och det har gått mycket smidigt tack vare att vi så bra dokumenterade vår arbetsprocess från 2018.

Vi valde att behålla konceptet och formatet från förra retreaten rätt så oförändrat. När det gäller programmet lyssnade vi till de önskemål som framfördes efter förra retreaten samt vid Samhainmooten. Temat vi gått inför är därmed back to basics, det vill säga en återgång till grunder. Vi vill göra Cirkelgemenskap Ostara 2020 så nybörjarvänligt som möjligt. Allt kommer inte att rymmas med på retreaten eftersom vi har begränsat med tid och utrymme, men vi hoppas kunna svara på några grundläggande frågor samt lämna mycket utrymme för diskussion.

Vi har minskat på antalet workshoppar från senast, för att inte dagarna ska vara lika fullspäckade, men det finns ändå gott om saker att göra under retreaten och vi satsar på kvalitet framom kvantitet. I år kommer vi också att satsa på musik och sång och försöka nyttja dessa förutom i ritualer också i övriga samlingar.

Vi önskar dig välkommen med i Cirkelgemenskapen vare sig du har möjlighet att delta i Ostararetreaten eller ej. Den här bloggen kommer att uppdateras med jämna mellanrum och här hittar du även information om retreaten. Har du frågor kan du posta dem som kommentar eller skicka e-post till cirkelgemenskap@gmail.com. Vi kommer också att publicera ett FB-event för Ostara 2020 den tionde januari.

Tills dess, ha en fin start på det nya decenniet!

~Stella & Fenris