Thursday, April 30, 2020

Beltane

Walpurgisnacht / Valborg

Firandet av valborg har sitt ursprung i slutet av 700-talet och det tyska helgonet Sankt Walpurgis (Heliga Valborg). Enligt traditioner från medeltiden och renässansen trodde man att häxor red på kvastar eller getabockar under Valborgsmässoafton för att fira sabbat under denna natt då man trodde att de onda makterna var som starkast. Man tände därför eldar för att skrämma bort dem.

Majbrasan har dock ett äldre ursprung. Vid sommarens ankomst brände man bort det gamla för att kunna ta in det nya. Detta passade också bra in i tematiken kring det kristna påskfirandet med död och uppståndelse, så traditionen fick kvarstå.

Under Beltane är det på flera håll vanligt att elda brasor. 


Valborgsmässoafton firas bland annat i Estland, Finland, Lettland, Sverige, Tjeckien, Slovenien och Tyskland. I Finland varierar firandet stort, men struvor och mjöd hör oftast till. I folkmun kallas festen “vappen”, eller “vappu” (på finska).

Tidsmässigt infaller Valborg mitt mellan vårdagjämningen och midsommar. I det förkristna norden firades segerblot vid denna tid och bland kelterna har den sin motsvarighet i högtiden Beltane. Men före vi går vidare med Beltane ska vi se lite närmare på första maj.


Första maj

I Norden firar man traditionellt vårens ankomst under Valborgsmässoafton och första maj. Under medlet av 1800-talet blev första maj en fest för arbetarrörelsen. Firandet är också viktigt för akademiker, som approprierade högtiden. På valborgsmässoaftonen är det därför en tradition att man ska bära sin studentmössa. Olika studentorganisationer har sina egna valborgstraditioner. Arbetarrörelsen brukar högtidlighålla dagen med politiska tal. I Finland är Valborg, Vappen, en av de största folkfesterna under året, med närmast karnevallika festligheter.

Beltane

Beltane var en av kelternas fyra stora årsfester, tillsammans med Samhain, Imbolc och Lughnasadh. Festerna var särskilt till guden Belenus ära. Den var en fruktbarhetsfest som utspelades kring första maj och som innefattade stora eldar, som sades ha skyddande verkan. Man dansade runt elden och hoppade över den. Eldar är fortfarande en viktig del av traditionen i Storbritannien, men här i Finland är det mer påskbrasor som gäller.

Till Beltane hörde olika traditioner. Bland annat dekorerade man dörrar och fönster, och ibland även boskap med gula blommor. Kanske man kan tänka sig att majblomstraditionen inspirerats av liknande tänk här i Norden, där de första blommorna visar sig i april och maj.

Du kan pynta ditt Beltanealtare med blommor. 


Man trodde att daggen som samlades vid Beltane var magisk och bland annat kunde öka sexuell attraktion, hjälpa mot hudproblem och att bibehålla ungdomligheten.

Beltanefirandet hade nästan dött ut i medlet av 1900-talet, men nyhedningar började fira festen igen under slutet av seklet. Vissa försöker upprepa den historiska festen så långt som möjligt. Wiccaner firar Beltane som en av årets sabbater och den wiccanska festen fokuserar mer på fertilitet. Beltane har i många fall blivit en fertilitetsfestival och kan firas som en symbolisk union mellan guden och gudinnan.

I wiccansk mytologi, som följer gudinnans och gudens livscykler genom naturens återuppväckelse, blomstring och död, ses Beltane ofta som deras bröllop. Det är ett firande av grönskans och livets återkomst, av den spirande fertila jorden. Inom wicca är detta en vanlig tid för handfästningar och bröllop.

Under Beltane är det vanligt med handfästningar. 



Tips för att fira Beltane


  • Iaktta vårens tecken, som sångfåglar, spirande växter och bladsprickning.
  • Om du bor i närheten av en källa, säger en gammal keltisk tradition att du kan gå till den och gå runt den medsols medan du reciterar dina önskningar eller böner. Drick sedan ur källan.
  • Njut av struvor, mjöd och skumvin (i lämpliga mängder). Varför inte använda dessa som ritualdryck och -mat och erbjuda dem som offer åt gudarna.
  • Du kan skapa en majstång (liknande till midsommarstången) eller en keltisk maj-gren som dekoreras med blommor, blad och vackert färgade band.
  • Om du inte redan vårstädat kan detta vara en bra tid för det. Tvätta fönster- och dörrkarmar med helgat vatten för att ge hemmet beskydd.
  • Om du har möjlighet därtill och vädret är fuktigt kan du tända en majbrasa och symboliskt bränna det gamla för att släppa in det nya.

Glad Beltane!

~Fenris & Stella


Fotnot. Bilderna är hämtade från Wikipedia under licensen Creative Commons (CC). 

No comments:

Post a Comment