Wednesday, March 18, 2020

Ostara

Har du inget speciellt att göra den 20 mars i år? Då kanske du ska passa på att vara pigg, kry och vaken klockan 5.50 på morgonen. Det är nämligen då som vårdagjämningen inträffar i Finland, och den dagen har speciell betydelse för hedningar. Då firas nämligen högtiden Ostara.

Det ska direkt sägas att du givetvis inte behöver vara vaken klockan 5.50 för att fira just då - om du inte vill det, förstås. Ostara kan du fira hela dagen (eller för all del börja fira redan kvällen innan), och i det här blogginlägget ska vi ge dig lite tips på exakt vad du kan göra, tillsammans med information om exakt vad Ostara är för något. 

Vad är Ostara? 
Under Ostara, eller vårdagjämningen, är dagen och natten lika långa. Vid den här tidpunkten börjar vi också tydligt märka att vi går mot ljusare tider. Vintern börjar småningom töa bort och vårtecknen blir allt fler. För wiccaner och andra hedningar är det således en vårens, pånyttfödelsens och fertilitetens högtid.

Vide (salix) växer ofta i dikeskanter och väggrenar.

Ordet Ostara har omstritt ursprung. Enligt munken Bede (673–735) kommer det fornengelska ordet för april – Eosturmonath – från gudinnan Eostre, som sägs ha kallats Ostara i de germanska delarna av Europa. Nu ska det sägas direkt att gudinnan Ostaras existens är ytterst omdebatterad, eftersom det inte finns några samtida källor som skulle tyda på det, men icke desto mindre har hennes namn inspirerat moderna hedningar till att fira den här högtiden.

Korrespondenser som hänger ihop med Ostara är våren, öster, solen, soluppgång, morgon, begynnelser samt färgerna gul, ljusgrön och lila.

Ostara och påskfirandet
Hur kan vi här i Norden se på Ostarafirandet, och hur hänger det ihop med det traditionella påskfirandet? Det är ju nämligen helt klart att vissa saker, som ägg, påskharar samt balansen mellan ljus och mörker också återfinns i den bredare påsktraditionen. Det är kanske svårt att avgöra vad som kom först – haren eller ägget – men det finns en koppling mellan dessa två traditioner och det kan vara värt att notera.

Det är också därför vi valt att placera retreaten på påsken, och ändå kalla den Ostara trots att den tidsmässigt skulle ligga närmare Beltane.

Här kan också noteras att vissa symboler som vanligtvis förknippas med påsken – som just ägget och haren – är klassiska fertilitetssymboler, och för många hedningar är Ostara just en fertilitetshögtid. Det sägs att Gudinnan nu vaknar ur sin sömn, liksom naturen nu vaknar till, och myten om Persefones återkomst från dödsriket till sin mor Demeter förknippas ofta med detta.

Idéer för Ostara
Pyssel
  • Nämn ett pyssel som genast för tankarna till Ostara och äggmålning kommer troligen högt upp på listan. Måla äggen i klara, gula färger som för tankarna till vår och liv.
  • Förutom att måla ägg och äta dem kan du givetvis arrangera en äggjakt.
  • Här i Finland passar det bra att samla kvistar av vide, gärna med nyutslagna videkissar, och pynta dem med fjädrar. Även björkris kan hämtas in, vilket kan vara bättre för allergiker. 
  • Om du inte har sått redan är det nu hög tid att göra det. Nu gäller det också att ta hand om sina odlingar. 
Om du dekorerar hemmet inför Ostara kan du hänga upp en krans som för tankarna till våren.
Den här kransen har Stella gjort.

Idéer för firande
  • Ostara handlar om ljusets återkomst. Därför passar det bra att inkorporera solen i ditt firande. Trumma upp solen på morgonen, eller gör solhälsningen, för att välkomna solen tillbaka i våra liv. 
  • Har du ett större projekt du vill börja med är det här en bra tid att göra så, för att få projektet att bära frukt. 
  • Ta en promenad i naturen. Sök efter vårtecken och kommunicera med naturen. 
  • Du kan givetvis också använda äggen i din ritual. Ta ett ägg du målat, välsigna det med en egenskap du vill anamma, till exempel hopp, inspiration eller livskraft, och ät det. Obs: Du kan givetvis använda ett chokladägg i stället. 
Mat 
  • Den typiska Ostaramaten är självfallet ägg, antingen riktiga eller i sötsaksform. 
  • Lammkött hör ihop med påskfirandet men passar minst lika bra under Ostara. Harkött passar också bra eftersom haren ju är en klassisk fertilitetssymbol tack vare djurets reproduktiva förmåga. 
  • All form av frukostmat passar väldigt bra under Ostara. 
  • Frön, nötter och speciellt groddar passar väl ihop med Ostaras tema. 

Källor 

Böcker
Farrar, Janet and Stuart (1981/-84): A Witches' Bible – The complete witches' handbook  
K, Amber & Azrael Arynn (2006): Ritualcraft – Creating rites for transformation and celebration 
Slater, Herman (1989): Pagan rituals III – Outer court training coven 
Starhawk (1999): The Spiral Dance – A rebirth of the ancient religion of the great goddess 
Valiente, Doreen (1978): Witchcraft for tomorrow
White, Ethan Doyle (2016): Wicca – History, belief, and community in modern pagan witchcraft 

Internetkällor

No comments:

Post a Comment