Thursday, April 30, 2020

Beltane

Walpurgisnacht / Valborg

Firandet av valborg har sitt ursprung i slutet av 700-talet och det tyska helgonet Sankt Walpurgis (Heliga Valborg). Enligt traditioner från medeltiden och renässansen trodde man att häxor red på kvastar eller getabockar under Valborgsmässoafton för att fira sabbat under denna natt då man trodde att de onda makterna var som starkast. Man tände därför eldar för att skrämma bort dem.

Majbrasan har dock ett äldre ursprung. Vid sommarens ankomst brände man bort det gamla för att kunna ta in det nya. Detta passade också bra in i tematiken kring det kristna påskfirandet med död och uppståndelse, så traditionen fick kvarstå.

Under Beltane är det på flera håll vanligt att elda brasor. 


Valborgsmässoafton firas bland annat i Estland, Finland, Lettland, Sverige, Tjeckien, Slovenien och Tyskland. I Finland varierar firandet stort, men struvor och mjöd hör oftast till. I folkmun kallas festen “vappen”, eller “vappu” (på finska).

Tidsmässigt infaller Valborg mitt mellan vårdagjämningen och midsommar. I det förkristna norden firades segerblot vid denna tid och bland kelterna har den sin motsvarighet i högtiden Beltane. Men före vi går vidare med Beltane ska vi se lite närmare på första maj.


Första maj

I Norden firar man traditionellt vårens ankomst under Valborgsmässoafton och första maj. Under medlet av 1800-talet blev första maj en fest för arbetarrörelsen. Firandet är också viktigt för akademiker, som approprierade högtiden. På valborgsmässoaftonen är det därför en tradition att man ska bära sin studentmössa. Olika studentorganisationer har sina egna valborgstraditioner. Arbetarrörelsen brukar högtidlighålla dagen med politiska tal. I Finland är Valborg, Vappen, en av de största folkfesterna under året, med närmast karnevallika festligheter.

Beltane

Beltane var en av kelternas fyra stora årsfester, tillsammans med Samhain, Imbolc och Lughnasadh. Festerna var särskilt till guden Belenus ära. Den var en fruktbarhetsfest som utspelades kring första maj och som innefattade stora eldar, som sades ha skyddande verkan. Man dansade runt elden och hoppade över den. Eldar är fortfarande en viktig del av traditionen i Storbritannien, men här i Finland är det mer påskbrasor som gäller.

Till Beltane hörde olika traditioner. Bland annat dekorerade man dörrar och fönster, och ibland även boskap med gula blommor. Kanske man kan tänka sig att majblomstraditionen inspirerats av liknande tänk här i Norden, där de första blommorna visar sig i april och maj.

Du kan pynta ditt Beltanealtare med blommor. 


Man trodde att daggen som samlades vid Beltane var magisk och bland annat kunde öka sexuell attraktion, hjälpa mot hudproblem och att bibehålla ungdomligheten.

Beltanefirandet hade nästan dött ut i medlet av 1900-talet, men nyhedningar började fira festen igen under slutet av seklet. Vissa försöker upprepa den historiska festen så långt som möjligt. Wiccaner firar Beltane som en av årets sabbater och den wiccanska festen fokuserar mer på fertilitet. Beltane har i många fall blivit en fertilitetsfestival och kan firas som en symbolisk union mellan guden och gudinnan.

I wiccansk mytologi, som följer gudinnans och gudens livscykler genom naturens återuppväckelse, blomstring och död, ses Beltane ofta som deras bröllop. Det är ett firande av grönskans och livets återkomst, av den spirande fertila jorden. Inom wicca är detta en vanlig tid för handfästningar och bröllop.

Under Beltane är det vanligt med handfästningar. 



Tips för att fira Beltane


  • Iaktta vårens tecken, som sångfåglar, spirande växter och bladsprickning.
  • Om du bor i närheten av en källa, säger en gammal keltisk tradition att du kan gå till den och gå runt den medsols medan du reciterar dina önskningar eller böner. Drick sedan ur källan.
  • Njut av struvor, mjöd och skumvin (i lämpliga mängder). Varför inte använda dessa som ritualdryck och -mat och erbjuda dem som offer åt gudarna.
  • Du kan skapa en majstång (liknande till midsommarstången) eller en keltisk maj-gren som dekoreras med blommor, blad och vackert färgade band.
  • Om du inte redan vårstädat kan detta vara en bra tid för det. Tvätta fönster- och dörrkarmar med helgat vatten för att ge hemmet beskydd.
  • Om du har möjlighet därtill och vädret är fuktigt kan du tända en majbrasa och symboliskt bränna det gamla för att släppa in det nya.

Glad Beltane!

~Fenris & Stella


Fotnot. Bilderna är hämtade från Wikipedia under licensen Creative Commons (CC). 

Wednesday, April 29, 2020

Cirkelgemenskap Ostara 2020 skjuts upp till hösten

På grund av det osäkra läget med coronaepidemin har vi gjort beslutet att skjuta upp Cirkelgemeskap Ostara 2020 till hösten, såtillvida att epidemiläget tillåter detta. I det skedet kommer vi också att öppna anmälan igen. Här nedan följer mer relevant information:
  • Retreaten byter namn till Cirkelgemenskap 2020.
  • Redan betalda deltagaravgifter kommer att återbetalas under maj månad.
  • Deltagaravgiften för den kommande retreaten sänks till 20 € per person. Detta innehåller program och logi, men inte mat. Deltagarna förväntas alltså ta med och tillreda sin egen mat. Vi motiverar detta med hygienskäl.
  • Häftet som skulle ha delats ut under retreaten kommer att skickas ut till deltagarna som PDF den 15.5.
  • Programmet för retreaten kommer delvis att göras om till hösten, för att tillåta bland annat lite längre matpauser.
Vi beklagar att läget just nu är så osäkert men vi lever i exceptionella tider. Vid frågor är det bara att kontakta oss. 

Håll koll på den här bloggen samt på Svenskfinlands Wiccavänners FB-grupp för uppdateringar.

Med önskan om en vacker vår,
~Stella & Fenris

Friday, April 17, 2020

Litteratur från videokonferensen

Här följer en lista över litteratur som refererades eller rekommenderades av deltagarna under videokonferensen. Vi har kategoriserat litteraturen under olika ämnesgrupper enligt vad som diskuterades. Litteraturen står i alfabetisk ordning enligt författare under varje kategori.


Traditionell wicca


Crowley, Vivianne (1996): Wicca - The Old Religion in the New Millennium

Farrar, Janet & Stewart (1984): A Witches' Bible – A Complete Witches' Handbook 

Heselton, Philip (2003): Gerald gardner and the Cauldron of Inspiration - An Investigation into the Sources of Gardenerian Witchcraft
Heselton har skrivit biografier över bland andra Gerald Gardner och Doreen Valiente

Hutton, Ronald (1999): The Triumph of the Moon - A History of Modern Pagan Witchcraft
Här finns Huttons dokumentär om wicca för den som vill se.

Lamond, Frederic (2004): Fifty Years of Wicca

Mooney, Thorn (2018): Traditional Wicca – A Seeker's Guide 

Valiente, Doreen (1978): Witchcraft for Tomorrow


Ritualer, meditation och energiarbete


Auryn, Mat (2019): Psychic Witch – A Metaphysical Guide to Meditation, Magick & Manifestation 

Fortune, Dion (1930): Psychic Self-Defence

Lipp, Deborah (2017): Magical Power for Beginners – How to Raise and Send Energy for Spells that Work 

K, Amber & Azrael Arynn (2010): Ritualcraft – Creating Rites for Transformation and Celebration 

Mankey, Jason (2019): Transformative Witchcraft – The Greater Mysteries 


Vardagsmagi, folktro och örter


Axelsson, Sofia Karin (2019): Nordiska gudinnor - vardagsmagi för dagens kvinnor

Cunningham, Scott (1993): Cunningham's Encyclopedia of Wicca in the Kitchen

Nathorst-Böös, Hella (2016): Häxans trädgård - läkeväxter förr och nu

Nathorst-Böös, Hella (2018): Häxans årstider - magisk trädgård året runt

Piippo, Sinikka (2018): Suomen luonnon lääkekasvit

Pulkkinen, Risto (2014): Suomalainen Kansanusko

Simmonds, M., Howes, M-J & Irving, J. (2017): Odlarens handbok om medicinalväxter - uppslagsverk över läkande örter och huskurer (orig. titel: The Gardener's Companion to Medicinal Plants, 2016)

Reflektioner efter videokonferensen

Nu har det gått nästan en hel vecka sedan vi i stället för retreat hade en videokonferens under påskhelgen. Cirkelgemenskap Ostara 2020 fick ju byta tidpunkt på grund av den pågående pandemin. I stället arrangerade vi en videokonferens med fem programpass. In alles hade vi åtta deltagare vilket var jättefint.

Gerald Gardners Skuggbok
Videokonferensen inleddes under lördagen med Peter Anderssons föreläsning om traditionell wicca där han även slog hål på olika fördomar och myter om vad traditionell initiatorisk wicca är. Efteråt fanns det tid för frågor och svar.

Under resten av lördagen hade vi ytterligare två pass: ett om ritualer och ett om meditation. Under ritualpasset diskuterade vi varför vi utför ritualer, och varför de är betydelsefulla. Under meditationspasset bjöd Fenris på tre övningar i meditation, visualisering samt grundning och centrering.

Söndagen innehöll två pass varav det första behandlade energiarbete. Här diskuterade vi vad energiarbete är, och hur det relaterar till magi, meditation och ritualer. Under det andra passet diskuterade vi vardagsmagi, från folktro och vidskepelse till olika traditioner som uppstått ur dessa, samt hur man kan använda magi i vardagen. Det blev också en hel del tal om örter och hur man kan använda magi i matlagning.

Att hitta balans är en konstform.
Det kräver övning.
Trots att retreaten blev uppskjuten känns det bra att vi kunde ordna videokonferensen. Glädjande är även att vi fick deltagare från olika håll i Finland. Vi var spridda från Karleby, Jakobstad, Oravais och Vasa till Tammerfors och huvudstadsregionen. Så hade vi ju också Peter med oss från Sverige.

Förhoppningsvis kan vi ordna detta igen. Om du är intresserad av att delta i moot så finns information om kommande svenskspråkiga moot här. Kuparinen Kahvipannu ordnar också moot och ifall traditionell wicca intresserar så kan du också delta i paneldiskussionen om wicca som en mysterietradition den 28.4.2020.


Med önskan om en trevlig vår,
~Fenris och Stella


PS: Det tipsades om en hel del litteratur och böcker under videokonferensen. Vi har gjort vårt bästa för att sammanställa en lista på dessa för den som är intresserad, men den är så pass lång att vi väljer att publicera den som ett skilt inlägg. Inlägget hittar du här.